Sammenblanding av begrepene progesteron og gestagen
 
 


Man leser stadig at progesteron betegnes som et gestagen. At legfolk blir forvirret, er ikke rart når selv leger blander disse begrepene. Progesteron er et unikt hormon som har en helt bestemt molekylær formel. Det er et hormon som kroppen bruker for å lage mange andre hormoner, det bygger benvev, det fornyer celler, det be skytter DNA (hemmer kreft), balanserer østrogen, er helt nødvendig for svangerskap osv.
Gestagener er hormonhermere med en annen kjemisk formel enn progesteron. Gestagener finnes i p-piller, hormonspiraler, hormontabletter, etc. Siden de er fremme de, kan ikke kroppen lage andre hormoner av dem, og de vil ha mange ekle bivirkninger.
Vanlige piller for behandling av klimakterielle plager inneholder østrogenet østradiol pluss et gestagen. Den blandingen er kjent for å øke risikoen for brystkreft, hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er gåtefullt at denne type hormontilskudd av medisinske autoriteter anbefales til kvinner, når det finnes andre og sikre metoder.
Kroppen syntetiserer en lang rekke hormoner, deriblant progesteron. Når apotekene lager progesteronkrem, er progesteronet laget av planter; enten vill jamsrot eller soya som inneholder mye av et stoff som heter diosgenin. Diosgenin er kjemisk sett svært likt progesteron, men når man ga diosgenin til mennesker, så man ingen effekt. Det vil altså ikke være noen nytte i å tilføre kroppen vill jamsrot.
Allerede på 1930-tallet greide man å produsere progesteron fra diosgenin med en gevinst på 40 prosent. Det er dette progesteronet som nå finnes i progesteronkremene. Poenget er at det er bioidentisk. Det vil si at molekylet er likt det naturlige, til forskjell fra gestagenene som er kjemisk annerledes. Vanlige tabletter mot plager i overgangsalderen inneholder altså ikke progesteron!
På noen progesteronkremer som er til salgs i helsekostbutikker står det at de inneholder ekstrakt av vill jamsrot. Skal de ha den ønskede effekt, må de også inneholde progesteron. I klimakteriet produserer kroppens fettceller tilstrekkelig østrogen etter at eggstokkene slutter med det. Man kan derfor også få østrogendominans i klimakteriet ved å bruke tillegg av østrogen avhengig av størrelsen på ens egen produksjon.
Gjennomgående finner man at progesteronet er lavt i klimakteriet. Det er derfor viktig å tilføre det. Østrogendominans er dog mest vanlig i årene før menopausen.

For å finne de rette hormonnivåene er det best å måle i spytt. Det kan gjøres ved Arena Klinikk, John Colletts alle 75, 0854 Oslo, tlf 22 02 80 60, som sender prøvene til utlandet.
Dr Ims foretrekker å bruke en progesteronkrem som lages på apotek etter dr. Lees oppskrift. Til det trenger man en resept fra lege. Kvinner med plager i forbindelse med overgangsalderen er ikke hysteriske som noen får høre, men de trenger virkelig hjelp. Saken er at de er ute av balanse, når det gjelder hormoner.
Helse er balanse, og balansen kan kun rettes opp ved bruk av naturlige stoffer. Leger synes å ha glemt at deres viktigste oppgave er å gjenopprette kroppens naturlige balanse. Fremmede hormoner lager ingen balanse og vil uvegerlig skape bivirkninger.